Observen per primera vegada una mateixa adaptació genètica en dos llevats diferents usades en la fermentació del vi

El grup de Biologia de Sistemes en Llevats d'Interés Biotecnològic del IATA ha publicat un estudi que descobreix els mecanismes genètics pels quals Saccharomyces uvarum, una dels llevats emprats per a elaborar vi, actua en la fermentació d'aquest. Els investigadors van observar que són els mateixos que els descrits en Saccharomyces cerevisiae, un altre llevat molt usat en la indústria, la qual cosa suposaria el primer cas de convergència evolutiva de dues espècies diferents de llevats davant un mecanisme artificial creat per l'ésser humà com és l'ús de sulfits.

Aquest treball és el resultat d'una col·laboració multidisciplinària entre grups d'investigació del IATA-CSIC, la Universitat de València i la Universitat Nacional del Comahue (l'Argentina). L'objectiu principal era estudiar els mecanismes implicats en l'adaptació a processos fermentatius d'una espècie de llevat, Saccharomyces uvarum, que es troba i participa activament en la fermentació del vi, principalment a baixes temperatures.

Més informació: https://delegacion.comunitatvalenciana.csic.es/observan-por-primera-vez-...

Referencia: Macías LG, Flores MG, Adam AC, Rodríguez ME, Querol A, Barrio E, et al. (2021) Convergent adaptation of Saccharomyces uvarum to sulfite, an antimicrobial preservative widely used in human-driven fermentations. PLoS Genet 17(11): e1009872. https://doi.org/10.1371/journal.pgen.1009872: