El IATA participa en un projecte que busca convertir els cultius en superaliments

Centres d'investigació, empreses i altres entitats de l'àmbit agroalimentari han arrancat el projecte "Go Superfood", que pretén millorar, a través pràctiques innovadores de fertilització agronòmiques, les característiques de cultius convencionals i convertir-los en potencials superaliments.

El grup de Microbioma, Nutrició i Salut de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA), liderat per la investigadora Yolanda Sanz, és un dels grups que integren el projecte.

El projecte desenvoluparà un protocol de camp específic per a l'obtenció de fruites i verdures –com ara encisam, carlota, tomaca, carabasseta, albergínia, pimentó, cogombre, bròcoli, mandarina, taronja, llima, meló i meló d'Alger– enriquides nutricionalment mitjançant tècniques que intensifiquen el contingut en minerals i micronutrients d'alt valor afegit. A més d'aquestes metes nutricionals, que contribueixen a millorar la salut de la població, els nous processos productius pretenen reduir les afeccions i pèrdues de collites derivades de la pobresa mineral de les terres a causa del canvi climàtic, cuidar els sòls i millorar la fixació de gasos d'efecte d'hivernacle. "Go Superfood" busca beneficiar a diferents sectors de la població; des dels agricultors que decidisquen aplicar aquestes solucions, perquè podran incrementar la productivitat, sostenibilitat i rendibilitat de la seua producció; fins als consumidors, ajudant-los a adoptar un estil de vida més saludable, en facilitar a la indústria alimentària una major oferta de productes funcionals, bio-saludables i d'alt valor nutricional el nínxol de mercat del qual no para de créixer. Els productes derivats del projecte "Go Superfood" també serviran per a donar resposta a diferents problemes de salut pública derivats de la malnutrició.

Es tracta d'un projecte nacional que compta amb la participació de l'Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA), AMC INNOVA-Grup AMC, l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC), INNOPLANT-Tecnologia i Investigació Agrícola S.L., l'Associació Espanyola per al Desenvolupament i la Transferència Tecnològica en l'Agricultura i la Ramaderia (ASETAGA) i AGROISA Maquinària Oleícola. El projecte és finançat pel Ministeri d'Agricultura i la Unió Europea a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER). Part del projecte tindrà lloc en la Finca Sinyent de AVA-ASAJA, a Polinyà de Xúquer (València), on els socis de "Go Superfood" experimentaran i transferiran als agricultors les tècniques aportades mitjançant un manual de procediment que els permeta replicar les proves en els seus cultius.