Investigadors del IATA-CSIC troben la forma en la qual els lactobacilos es ‘comuniquen’ amb el nostre organisme

  • Un grup d'investigació de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA-CSIC) observa per primera vegada que els efectes beneficiosos del bacteri probiótica Lactobacillus casei, molt usada en indústria làctia, es deuen a proteïnes adherides a les seues vesícules extracelul·lars

  • Els resultats d'aquest estudi, publicats en Scientific Reports, obrin la porta a entendre millor els mecanismes pels quals els bacteris probióticas es ‘comuniquen’ amb el nostre organisme

Investigadors del laboratori de Bacteris Làctics i Probióticos de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA), dependent del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), han descobert la presència de proteïnes que protegeixen l'epiteli, el revestiment intern del nostre organisme, adherides a vesícules extracelul·lars del bacteri Lactobacillus casei, un probiótico molt utilitzat en indústria làctia. Són aquestes proteïnes situades fora del bacteri les que indueixen processos en les cèl·lules intestinals que les protegeix enfront d'elements tòxics. Els resultats han sigut publicats recentment en la revista Scientific Reports.

Els bacteris produeixen vesícules extracelul·lars (VEU). Aquestes són emeses al mitjà exterior portant una important càrrega de proteïnes, àcids nucleics i metabòlits en el seu interior. En el cas dels bacteris intestinals i probióticas com Lactobacillus casei, que viuen en el nostre organisme i proporcionen efectes antiinflamatoris i regeneratius, les VEU tenen un interessant potencial com trasmisoras de senyals a l'organisme en el tracte digestiu.

El grup d'investigació del IATA-CSIC liderat per Gaspar Pérez Martínez acaba de publicar en la revista Scientific Reports un estudi que demostra que el mecanisme d'acció biològica de les vesícules extracelul·lars, curiosament, pot ser independent dels components de la seua càrrega interior.

“Les vesícules extracelul·lars del bacteri probiótica Lactobacillus casei atrauen certes proteïnes extracelul·lars d'aquest bacteri que queden adherides a la seua superfície, i són aquestes proteïnes les que indueixen mecanismes de senyalització en les cèl·lules epitelials intestinals que porten a la seua protecció enfront d'elements tòxics”, explica Gaspar Pérez.

En concret, es tracta de les proteïnes p40 i p75, que posseeixen diferents funcions. En el bacteri són necessàries per al creixement de la seua coberta exterior (paret cel·lular), però també participen en la comunicació amb l'organisme ja que regulen processos en les cèl·lules intestinals. Ara, la investigació desenvolupada en el IATA-CSIC les ha observades adherides a les vesícules extracelul·lars del bacteri probiótica, obrint la porta a comprovar si el seu efecte es manté sense necessitat d'utilitzar el bacteri complet.

Referència:

Bäuerl, C., Coll-Marqués, J.M., Tarazona-González, C. et al. Lactobacillus casei extracellular vesicles stimulate EGFR pathway likely due to the presence of proteins P40 and P75 bound to their surface. Sci Rep 10, 19237 (2020). https://doi.org/10.1038/s41598-020-75930-9