Entrevista a Jose F. Marcos, director del IATA, en relación a la situación actual de crisis sanitaria provocada por COVID19

 

La Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana ha entrevistat la direcció de cada centre de la comunitat.

Jose F. Marcos, el director de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (CSIC), explica com s'està adaptant el IATA a l'emergència sanitària, quines dificultats estan trobant, i quines accions estan prenent davant aquesta crisi perquè acabe al més prompte possible.

Com s'està adaptant el IATA a la situació actual?

Les últimes setmanes han sigut excepcionals, i com a director estic orgullós de com el personal del IATA s'ha adaptat. Hem replantejat per complet l'activitat de l'Institut amb l'objectiu prioritari de seguir les recomanacions de quedar-se a casa.  Hem reduït al màxim la nostra presència en l'Institut, però alhora intentant mantindre la nostra productivitat. Hem treballat en tres àrees: En l'àrea de la investigació científica hem hagut de fer una important reordenació del treball, ja que som un centre d'investigació de Ciències de la Vida i vivim en els laboratoris. També ens hem hagut de replantejar el funcionament de l'àrea de personal i serveis, que és fonamental per al nostre treball.  I, finalment, hem treballat en l'àrea de la coordinació amb el CSIC, així com amb les autoritats comunitàries i locals per a tractar d'ajudar a solucionar la crisi en la mesura de les nostres possibilitats.  Ja el dijous 12 de març ens reunim el Comité Científic de l'Institut i ens plantegem que anàvem a haver de parar l'activitat científica. Es van interrompre els experiments, excepte en casos excepcionals en els quals s'haguera perdut molt de temps, diners i esforç. Hem tingut un parell de grups d'investigació que han demanat mantindre una activitat basal, i això s'ha respectat. El dimarts 17, seguint les indicacions de la Secretaria General del CSIC, ja declarem l'accés restringit a l'Institut. Ara mateix només es pot accedir al IATA per causes justificades i sota autorització expressa del director. El divendres 13 ja havia ordenat que tot el personal que fora grup de risc s'anara a la seua casa.  Tot el personal d'administració i serveis està teletrabajando gràcies a les eines de VPN, i s'està mantenint l'activitat, s'estan pagant als proveïdors, i estic molt content de com s'estan fent les coses. Per posar un to positiu, els científics sempre anem amb les agendes recarregades, i aquesta és una situació que ens permet posar-nos al dia amb treball endarrerit, llegir articles científics i reflexionar sobre noves idees.

Quines són les majors dificultats que esteu trobant?

Ens ha sorprés que, en una situació tan excepcional, es continuen mantenint molts tràmits burocràtics que resten efectivitat a les accions que emprenem.  Servisca d'exemple que, en el nostre cas, ens haguera agradat poder prendre decisions i reduir els torns de neteja del centre, però pel fet que es tracta d'una contracta de gestió centralitzada, la decisió última la té l'empresa. Hi ha més problemes, ens hauria agradat tindre més amplada de banda per al teletreball, però en general la gent està responent molt bé.

Hem tingut casos d'investigadors a l'estranger amb problemes. Tenim una estudiant xinesa que va tornar del seu país al febrer i va haver de fer quarantena. També una investigadora que va estar a Milà en els moments àlgids de la crisi i ha hagut de fer quarantena a la seua casa també. I dos investigadors que eren a l'estranger i han aconseguit tornar a Espanya just abans del tancament de fronteres.  Afortunadament tots estan bé.

Com està contribuint el IATA a la lluita contra la COVID-19?

Ens hem coordinat amb l'organització central del CSIC i, a través de la Delegació, amb les autoritats autonòmiques, i ja hem donat més de 10.000 guants, hem cedit a l'Hospital General més de 100 litres de solució hidroalohólica, isopos per a la presa de mostres i ulleres de protecció. També s'ha cedit un aparell de PCR portàtil.  I l'últim que hem fet ha sigut respondre a la crida del CSIC central per a buscar voluntaris que facen assajos de PCR amb els nostres equips, i tinc un llistat de 49 voluntaris que estan disposats a treballar quan ens diga el CSIC les 24 hores en torns posant nostres termocicladores a funcionar per a fer anàlisis.  Com he dit, estic molt orgullós de com estem responent, no sols nosaltres, sinó tota la ciutadania, a la crisi. Finalment, també hem presentat dos projectes d'investigació a la convocatòria de l'Institut de Salut Carles III.