Chema Lagarón obté l'esment especial en el premi a la millor Patent 2023 pel filtre antimicrobià de nanofibres desenvolupat per IATA i Bioinicia

Chema Lagarón, investigador del Grup d'investigació en Nous materials i Nanotecnologia per a aplicacions alimentàries de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA), ha obtingut l'esment especial en el premi a la millor patent en la segona edició dels Premis a la Millor Invenció Protegida mitjançant Drets de Propietat Industrial, atorgat per l'Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM). El jurat ha estimat que la proposta es mereix una “especial valoració” sobre la resta de candidatures finalistes i ha dotat la proposta amb 2.000 euros de premi. Lagarón ha obtingut aquest reconeixement per la invenció del filtre multicapa amb propietats antimicrobianes i el seu ús en aplicacions de respiradors i màscares protectores. “La invenció d'aquest filtre va sorgir com a resultat de la pandèmia de la COVID-19 per a donar resposta a la falta de materials de filtració i de màscares. La investigació i la patent es van generar en un temps rècord de poc més de 3 mesos a l'inici de l'any 2020, en col·laboració entre el meu grup de Nous Materials i Nanotecnologia del IATA-CSIC i la spin-off del grup, Bioinicia S.L”, explica l'investigador.

La patent descriu el desenvolupament d'una gamma de nous materials desinfectables de filtració ultrafins basats en nanofibres amb capacitat de filtrar virus, bacteris i aerosols i amb, entre altres avantatges, capacitat viricida, bactericida i biodegradables. La tecnologia va donar lloc a tota una gamma de màscares innovadores (conegudes popularment com les màscares del CSIC), que es van començar a comercialitzar a la fi d'agost del mateix any 2020. Es van desenvolupar filtres per a equips de neteja d'aires, màscares FFP2, higièniques i quirúrgiques IIR, tant per a adults com per a xiquets, models biodegradables i compostables, balsàmiques i inclusives amb finestra transparent antibaf per a la percepció de les emocions i lectura labial. La patent va donar lloc a diversos models d'utilitat, està ja concedida a Espanya, i s'ha estés a Europa i als Estats Units. La tecnologia va rebre el premi AITEX 2021 a la Millor Innovació enfront de la COVID-19. “M'agradaria agrair pel suport tècnic rebut al personal del meu grup d'investigació del IATA-CSIC i de Bioinicia SL, al grup PIMA de la Universitat Jaume I de Castelló, als centres col·laboradors del CSIC (IDAEA-CSIC i CBMSO CSIC-UAM), a l'institut IBV de València i al finançament de la PTI+ Salut Global del CSIC, a la AVI i al CDTI”, ha declarat Lagarón després de conéixer la resolució del certamen.

Arantzazu Esparza, de Nabrawind Technologies, S.L, ha obtingut el màxim reconeixement en la categoria per la seua invenció: “Fonamentació per a torre d'un aerogenerador i mètode de realització d'aquesta fonamentació”. El jurat, format per persones de reconegut prestigi en el camp de la propietat industrial, ha atorgat aquest reconeixement a Lagarón després de valorar més de 100 candidatures de sol·licituds de patent i model d'utilitat nacionals concedits per la OEPM l'any 2021.

Sobre Chema Lagarón:  José María Lagarón és investigador científic del CSIC i dirigeix el grup de Nous materials i nanotecnologia per a aplicacions alimentàries, on treballen en solucions sostenibles per a materials d'envasament i encapsulació i en el desenvolupament de diferents nanotecnologies. La majoria de les seues aplicacions estan dirigides a la conservació i qualitat d'aliments, encara que de manera col·lateral també toquen camps com el de la cosmètica o els fàrmacs. Actualment és el coordinador de YPACK, un projecte finançat per la Unió Europea per a la creació de solucions d'envasament biodegradables en el qual participen empreses de 10 països. La seua  experiència amb aquests materials va propiciar la posada en marxa, al començament de la pandèmia del coronavirus, d'una iniciativa per al disseny de filtres biodegradables per a màscares i va patentar les màscares FPP2 del CSIC, utilitzades per membres de la Casa Reial o la Presidència del Govern en les seues intervencions públiques.