
-
Els investigadors han generat híbrids de llevats de fins a sis espècies de el gènere 'Saccharomyces' amb què afrontar les demandes de la indústria i els consumidors
-
La tecnologia evita que es perdi la meitat de la diversitat genètica de les soques, com passa amb altres tècniques
Un estudi amb participació de el Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos del CSIC ha desenvolupat una tecnologia que permet generar híbrids de llevats de fins a sis espècies de l'gènere Saccharomyces. La troballa, que es publica a la revista Nature Communications, pot ser útil no només en la producció de begudes alcohòliques sinó també en la de bioenergia basada en llevats.
Les empreses de producció de cervesa i vi s'enfronten a reptes com l'augment de la demanda de productes de baixa graduació o la modificació de les matèries primeres com a conseqüència de l'canvi climàtic. Per la seva banda, les empreses biotecnològiques dedicades a la producció de bioenergia o compostos que requereixin de la fermentació de llevats busquen noves soques de llevats que s'escurcin els terminis dels processos de fermentació i ho facin d'una manera més eficient. "Donar resposta amb una única soca de llevat a aquestes demandes és difícil. En canvi, la hibridació de múltiples soques al laboratori permet produir llevats a la carta i solucionar certs problemes durant la fermentació o produir aromes desitjats pel consumidor ", apunta el científic David Peris, que durant la investigació treballava a l'Institut d'Agroquímica i tecnologia d'Aliments de el CSIC i actualment exerceix la seva labor a la Universitat d'Oslo (Noruega).
"Fins ara, la capacitat de generar noves soques de llevats que tinguessin característiques d'altres parentals estava limitada a generar híbrids de dues espècies. Normalment, aquests híbrids combinaven la meitat de el genoma d'un parental i de l'altre (encreuaments entre ceps haploides, amb un sol joc de cromosomes) i perdien la meitat de la diversitat genètica, ja que els ceps solen ser diploides (dues còpies de cada cromosoma ). No obstant això, nosaltres hem desenvolupat una tècnica que permet introduir el genoma diploide de diverses espècies. Així hem aconseguit obtenir híbrids de fins a sis espècies ia més hem observat que es pot millorar la seva capacitat de creixement ", explica l'investigador.
El treball, que compta amb la participació de la Universitat de Wisconsin-Madison, el Great Lakes Bioenergy Research Center (GLBRC) i la Universitat Truman State (tots ells d'Estats Units), planteja continuar aquesta línia d'investigació per obrir noves vies d'estudi en la unió de ceps per a processos biotecnològics específics i la seva potencial aplicació a nivell industrial.
Referències
David Peris, William G. Alexander, Kaitlin J. Fisher, Ryan V. Moriarty, Mira G. Basuino, Emily J. Ubbelohde, Russell L. Wrobel y Chris Todd Hittinger. Synthetic hybrids of six yeast species. Nature Communications.