Un projecte liderat pel CSIC desenvolupa envasos biodegradables que allarguen la vida útil dels aliments

Resultados en escala industrial de envases producidos con la tecnología para aumentar la vida útil de los productos frescos como carne, frutas, verduras y pasta fresca. / YPACK
  • El projecte europeu YPACK crea i patenta un material a partir de sèrum de formatge i microcelulosa de corfes d'ametles

  • Les proves realitzades mostren una desintegració total de l'envàs en un període màxim de 90 dies després de rebutjar-lo

La contaminació per plàstics d'envasos d'un sol ús és un gran problema de sostenibilitat que necessita solucions innovadores. El projecte YPACK, finançat per la Unió Europea (UE) i liderat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha desenvolupat i patentat un material a partir de subproductes de la indústria alimentària com a alternativa a l'envasament tradicional d'aliments. El nou envàs pot allargar la vida útil de carns, peixos o verdures, i degradar-se en un període màxim de 90 dies des que es rebutja, alhora que pot reduir el desaprofitament de menjar, que és un dels objectius de l'estratègia de la bioeconomía circular de la UE.   YPACK, que conclou a l'octubre de 2020, és un projecte l'objectiu del qual és ampliar la producció i validar comercialment dues solucions innovadores d'envasament d'aliments basades en polihidroxialcanoatos (PHAs): una pel·lícula de contacte alimentari i una safata, tots dos totalment compostables. Després de desenvolupar la pel·lícula de contacte, ara un equip multidisciplinari de 21 socis de 10 països membres de la UE ha creat un envàs compostable fabricat d'un material sostenible, poli(3-hidroxibutirato-co-3-hidroxivalerato) (PHBV), que es produeix a partir de sèrum de formatge i microcelulosa de corfes d'ametles.    “El paquet ideal implica petjades de carboni i hídriques més baixes, és biodegradable en el medi ambient i compostable, fa ús de deixalles o subproductes, està dissenyat ecològicament, és segur i té les propietats de conservació adequades per a minimitzar el desaprofitament d'aliments. YPACK està complint amb aquesta visió”, explica José María Lagarón, investigador del CSIC en l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC) i coordinador del projecte.  

Envàs actiu

Els experts han buscat que a més de biodegradables els envasos siguen actius, és a dir, que participen de manera activa en la conservació del producte. En un pas previ, en el desenvolupament del nou material del projecte “que denominem bio-paper”, es va utilitzar PHBV a partir de subproductes de la indústria alimentària i es va incorporar òxid de zinc i oli essencial d'orenga, dos ingredients actius. Aquests compostos tenen bona activitat antimicrobiana contra dos bacteris que poden causar intoxicació alimentària: Staphylococcus aureus (estafilococ auri) i Escherichia coli (E. coli).    Els investigadors van descobrir una proporció òptima dels ingredients actius, òxid de zinc i oli essencial d'orenga, que van mostrar efectes antibacterianos a curt, 15 dies, i mitjà termini, fins a 48 dies, en sistemes oberts i tancats. És a dir, la fórmula podria usar-se per a productes alimentosos en els quals el paquet s'obri i es tanca diverses vegades, per exemple en el cas de llesques de pa o rodanxes de pernil. Per tant, assenyalen els científics, podrien usar-se tant en safates com en pel·lícules de contacte alimentari com una capa activa.    Els resultats en fase pilot mostren el potencial dels envasos actius de base biològica per a augmentar la vida útil dels productes frescos com a carn, fruites, verdures i pasta fresca. El següent pas consistirà a avaluar la validesa de l'envasament industrial en aquesta mena de productes frescos, els que més es malgasten. Per a això es durà a terme un perfil del consumidor i un estudi de mercat per a identificar les preferències dels consumidors i les necessitats del mercat i combinar-les amb les noves regulacions de la UE i el desenvolupament de materials d'embalatge. De moment, el projecte YPACK ha realitzat un estudi preliminar que va incloure a més de 7.000 consumidors de set països (Dinamarca, França, Hongria, Països Baixos, Portugal, Espanya, Turquia). Els resultats mostren l'acceptació de l'ús de corfes d'ametles i sèrum de formatge en els materials d'envasament d'aliments així com les tecnologies d'envasament passiu i actiu. Si bé, a causa de restriccions reguladores dins de la UE, l'embalatge final de YPACK no contindrà, en primera instància, una capa activa, sinó que estarà fet exclusivament de PHBV biodegradable.