Les petjades genètiques del llevat de cervesa lager serveixen per a entendre l'evolució humana

Cyttaria harioti, principal hospedador de S. eubayanus en La Patagonia, Argentina. / Wikipedia

Article Agència SINC

La seqüenciació de 200 ceps de Saccharomyces eubayanus, espècie salvatge que va contribuir a la generació del llevat híbrid responsable de la cervesa lager, revela una gran diversitat i intercanvi genètic de poblacions al voltant del món. L'anàlisi d'aquesta espècie d'interés industrial permet també entendre els processos evolutius ocorreguts entre humans moderns, neandertals i denisovanos.

Fa més d'una dècada, la troballa del llevat Saccharomyces eubayanus a la Patagònia (l'Argentina) va permetre tancar el debat sobre l'origen dels llevats tolerants al fred i responsables de la fermentació de la cervesa lager, gràcies a la hibridació d'algunes dels seus ceps. Des de llavors, l'estudi del pare salvatge dels llevats híbrids ha anat revelant una història natural complexa.

Per a explorar la diversitat, variabilitat genètica i distribució d'aquesta espècie, un equip internacional de científics, amb participació de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA-CSIC), ha seqüenciat ara el major nombre de ceps, un total de 200, la col·lecció més gran fins hui.

Continuar llegint