La dieta durant l'embaràs afecta a la microbiota i al desenvolupament dels bebés en els primers mesos de vida

The diet during pregnancy affects the microbiota and the development of babies in the first months of life
  • Investigadors del IATA (CSIC) mostren que la microbiota materna està associada a la dieta durant l'embaràs i que es reflecteix en la microbiota neonatal i en el creixement infantil durant els primers 18 mesos de vida

  • L'estudi, que apareix publicat en la revista Gut Microbes, augmenta els coneixements que es tenien sobre l'impacte de la dieta durant l'embaràs en la microbiota intestinal materna i el seu efecte en la microbiota neonatal i el desenvolupament infantil

Investigadors de l'Institut d'Agroquímica i Tecnològica d'Aliments (IATA) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) han dut a terme un estudi que identifica diferents grups de microbiota materna associats amb la dieta durant l'embaràs, i els relaciona amb la microbiota dels nounats i el seu creixement durant els seus primers 18 mesos de vida. Els resultats del treball apareixen publicats en la revista Gut Microbes.

La microbiota materna és el conjunt de bacteris que la mare transfereix al seu fill durant l'embaràs i la lactància, i que el doten de protecció enfront de malalties infeccioses. La nutrició durant l'embaràs és molt important per a la salut de la mare i el bebé, però encara no se sap molt sobre l'impacte que diferents components en la dieta durant l'embaràs poden tindre en la microbiota intestinal materna i el seu possible impacte en la microbiota del nounat i en la seua salut a curt i llarg termini.

María Carmen Collado, investigadora del CSIC en el IATA, explica que “un total de 86 parelles de mares amb els seus bebés seguides des del part fins als 18 mesos de vida han format part de l'estudi. Es van analitzar les mostres fecals de les mares i els bebés en el moment del part mitjançant tècniques de seqüenciació massiva per a obtindre els diferents perfils en la microbiota intestinal. Posteriorment, es van recollir les dades de la dieta durant l'embaràs, i es va realitzar un seguiment clínic i antropomètric durant els primers 18 mesos de vida”.

La microbiota materna es va agrupar en dos grups amb microbiota diferent associats a ingestes dietètiques específiques durant l'embaràs, com la ingesta de fibra, proteïna vegetal, àcids grassos omega-3 i polifenoles. Es van observar diferències en la microbiota neonatal en funció de la dieta i microbiota materna, i aqueixes diferències van tindre també efecte en el creixement infantil.

“Hem monitorat durant 18 mesos els bebés dels diferents grups seguint les pautes que dicta l'Organització Mundial de la Salut d'índex de massa corporal longitudinal i pes per longitud, i observat les diferències que es produïen, demostrant que la dieta juga un paper molt important en la vida primerenca que pot afectar la microbiota materna; en particular, la fibra,  la proteïna vegetal i els àcids  omega-3, exerceixen un efecte significatiu sobre el microbioma del bebé i contribueixen al desenvolupament infantil durant els primers mesos de vida, així com a la  salut del xiquet”, conclou María Carmen Collado.

Referències:

Izaskun García-Mantrana, Marta Selma-Royo, Sonia González, Anna Parra-Llorca, Cecilia Martínez-Costa y María Carmen Collado. Distinct maternal microbiota clusters are associated with diet during pregnancy: Impact on neonatal microbiota and infant growth during the first 18 months of life. Gut Microbes. DOI: https://doi.org/10.1080/19490976.2020.1730294