Investigadores del IATA demostren que és possible conéixer el contingut dels tuits relatius a productes sense glútens mitjançant xarxes de coocurrencia

Red de co-ocurrencia obtenida a partir del texto de los tweets sobre “sin gluten” analizados.
  • Posen a punt un mètode d'anàlisi que de manera automàtica permet processar el text de gran quantitat de missatges de Twitter i visualitzar de forma resumida el que es diu en les xarxes socials sobre un tema.

  • Mitjançant xarxes de co-ocurrència s'han analitzat més de 16,000 missatges de Twitter per a conéixer el que és més rellevant per als consumidors de productes “sense glútens”.

En els últims anys, s'ha observat un augment en la demanda de productes sense glútens per part dels consumidors, la qual cosa ha fet que estiguen cada vegada més disponibles en el mercat. Per aquesta raó, resulta interessant saber quines són les seues motivacions per a consumir aquest tipus de productes, les seues opinions i el que resulta més rellevant per a ells.

Les xarxes socials s'han convertit en una de les formes més populars per a expressar opinions, idees i valors, la qual cosa representa una potencial eina de gran valor per a obtindre informació que pot ser molt útil en l'estudi del consumidor.

L'estudi dut a terme per investigadors del IATA-CSIC (Amparo Tárrega, Laura Laguna, Susana Fiszman i Patrícia Porta) i de la Universitat de la República de l'Uruguai (Gastón Ares i Leticia Vidal), ha demostrat que és possible conéixer el contingut de tuits sobre “sense glútens” mitjançant xarxes de co-ocurrència per a analitzar què es diu sobre aquest tema. Les xarxes de co-ocurrència són una eina analítica que mostra de manera ràpida i senzilla en un mapa bi-dimensional els termes més esmentats i com s'inter-relacionen entre ells, és a dir, permeten també conéixer el context en el qual s'esmenten.

Els resultats van mostrar que els productes més esmentats van ser pa, pastissos, galetes, cervesa i pizza. L'anàlisi del contingut dels tuits mitjançant les xarxes de co-ocurrència va revelar que els usuaris de Twitter comparteixen informació sobretot sobre productes, el context social de consum, per a recomanar com preparar-los, on obtindre'ls, llocs on consumir-los i també per a mostrar el que mengen, amb qui o en quines situacions. A més, es van trobar termes que van ser en general positius, com “gaudir”, “deliciós”, “bo”, “saborós” o “feliç”.

El treball, publicat en la revista Food Quality and Preference, forma part de la tesi doctoral que Patrícia Porta duu a terme en el IATA sobre tècniques avançades en l'estudi de la resposta del consumidor aplicades al desenvolupament i millora de productes sense glútens. A més, ha sigut seleccionat per a ser inclòs en la pròxima edició de la e-newsletter d'Elsevier Research Selection.

Referències:

Puerta, P., Laguna, L., Vidal, L., Ares, G., Fiszman, S., & Tárrega, A. (2020). Co-occurrence networks of Twitter content after manual or automatic processing. A case-study on “gluten-free”. Food Quality and Preference, 86, 103993.

https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2020.103993