
El grup d'investigació "Ecologia microbiana, Nutrició i Salut", de l'IATA, que lidera la Dra. Yolanda Sanz participa en la reunió d'inici del nou projecte Europeu del programa H2020 "EarlyCause", que investigarà els efectes de l'estrès en la salut mental i cardio- metabòlica al llarg de la vida.
L’estrès primerenc (early life stress, ELS) és un fenomen molt freqüent que afecta prop del 75% de dones embarassades (i per tant, els fetus) i quasi un 50% d’infants, amb conseqüències persistents en la salut. El projecte EarlyCause estudiarà la hipòtesi que l’ELS, un factor de risc establert per a trastorns depressius, cardiovasculars i metabòlics, sigui una causa de multimorbiditat d’aquests trastorns. El projecte vol identificar els mecanismes causatius i les vies moleculars que relacionen l’ELS amb aquestes afeccions comòrbides. A més, es quantificaran els efectes de factors mediambientals, el sexe i gènere, factors socioeconòmics, d’estil de vida i de comportament, per descobrir possibles estratègies d’intervenció que podrien revertir els mecanismes causatius i reduir l’impacte de l’ELS en individus amb alt risc de desenvolupar multimorbiditat. El projecte, que la Comissió Europea (2020-2023) ha finançat amb sis milions d’euros, utilitzarà dades massives, experiments animals i intel·ligència artificial per identificar nous coneixements clínics, biomarcadors quantitatius i eines clíniques per poder estudiar malalties i comorbiditat causades per l’estrès primerenc.
El projecte EarlyCause engloba aquestes catorze institucions de vuit països europeus: la Universitat de Barcelona, l’Institut Europeu de Bioinformàtica (Regne Unit), l’Erasmus Medical Centre de Rotterdam (Països Baixos), la Universitat de Zuric (Suïssa), el King’s College de Londres (Regne Unit), el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), el Centre Europeu de Recerca en Biologia i Medicina (França), la Universitat d’Oulu (Finlàndia), l’Istituto di Ricovero e Cura a Carattere Scientifico - Fatebenefratelli (Itàlia), la Universitat de Bath (Regne Unit), el VU Amsterdam Medical Centre (Països Baixos), Empirica GmbH (Alemanya), Combinostics Oy (Finlàndia) i la Universitat Pompeu Fabra.
El projecte EarlyCause es va iniciar l’1 de gener del 2020 i la reunió d’inici del projecte va tenir lloc a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona els dies 15 i 16 de gener.