El CSIC contribueix a desenvolupar una aplicació per a optimitzar la producció de les fleques

  • L'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC) participa en un projecte europeu per a crear una eina digital que planifique la producció de les fleques artesanals. El projecte ha sigut nominat en els premis europeus d'Innovació i Tecnologia

  • A través de models matemàtics, l'aplicació permet optimitzar els recursos emprats, la qual cosa, unit a un millor coneixement del mercat local, aconsegueix una major eficiència econòmica i ecològica

 

 

Un equip d'investigació de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA), pertanyent al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), participa en el projecte europeu Pro4Bake per a desenvolupar una eina digital dirigida a la planificació de la producció de les fleques artesanals. A través de models matemàtics, l'aplicació ajuda a optimitzar quantitat de matèries primeres, l'ús de maquinària i els recursos humans emprats. Ajustant aquests factors i coneixent la demanda de la zona, el sistema contribuirà a reduir la petjada ecològica i la quantitat de residus generats. El projecte està nominat en els premis de l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia (EIT).

 

La participació que desenvolupen els grups d'investigació del IATA implicats en el projecte, coordinats per les investigadores Cristina Molina Rosell i Mª Dolores Rodrigo Aliaga, consisteix a identificar i recopilar la informació necessària per a desenvolupar l'eina digital adequada a la mena de fleques existent a Espanya i a l'estil de vida de la població espanyola.

 

  “En aquest projecte es desenvoluparan aplicacions matemàtiques dirigides a millorar la planificació de les fleques i, per tant, incrementar la sostenibilitat i eficiència amb l'ajuda d'eines digitals i algorismes optimitzats”, explica Cristina Molina Rosell, professora d'investigació del CSIC en el IATA. “Per a adaptar aquesta eina als diferents models de fleques s'utilitzaran dades de producció i consum de diferents països europeus participants” (Dinamarca, Alemanya, Itàlia, Polònia, Espanya, Suècia i Hongria). 

 

En les fleques la producció és un procés complex que combina nombroses etapes i una gran varietat de productes. Això dificulta la seua planificació, que hauria de considerar l'ocupació dels equips, capacitats, temps d'espera de cada producte... En les petites i mitjanes fleques, la planificació de la producció es realitza segons l'experiència dels seus responsables. No obstant això, la complexitat dels processos resulta en una planificació ineficient amb gran impacte negatiu en l'economia dels negocis. En l'actualitat, la major conscienciació sobre l'escassetat de recursos força cap a un ús eficient d'aquests. 

 

  Mitjançant un model de permutació sense espera, desenvolupat a partir de les dades de producció i vendes, l'equip d'investigació dissenyarà la seqüència de producció dels diferents productes. L'optimització del temps de fabricació, el temps d'inactivitat de les màquines, el consum d'energia, les emissions de CO₂, i les combinacions d'aquests factors, conduiran a una major eficiència i, per tant, a menors costos de producció per a les PIMES.   

 

“La demanda i expectatives dels consumidors, les seues opinions i possible flexibilitat segons la disponibilitat dels productes seran determinants en l'anàlisi per a aconseguir reduir el desaprofitament d'aliments, minimitzant la sobreproducció de productes de fleca. En definitiva, es desenvoluparà una aplicació amb una interface intuïtiva i amigable per a les PIME de fleca que permetrà optimitzar els seus processos i reduir el consum i la petjada ecològica” afig Mª Dolores Rodrigo Aliaga, científica titular del CSIC en el IATA.

 

 

Premis Europeus d'Innovació i Tecnologia

  El projecte Pro4bake ha sigut nominat pel Consell d'Administració de l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia (EIT) per als seus premis d'enguany en la categoria d'Innovació. Els nominats són seleccionats per impulsar la innovació europea a través de productes, projectes i serveis innovadors que aborden desafiaments globals en els camps del clima, l'energia, la digitalització, l'alimentació, la salut i les matèries primeres. Enguany, 28 projectes competeixen pels 5 premis en lliça, que es donaran a conéixer els pròxims 8 i 9 de desembre.

 

 

 

El projecte va començar a principis de 2020 i es desenvoluparà al llarg de dos anys.  Està coordinat per Nadja Reinhardt (Centre d'Investigació de Bioeconomía de la Universitat d'Hohenheim, Alemanya) i compta amb la participació de huit entitats, entre les quals es troben les Universitats d'Aarhus, Lund i Torí; l'Institut de Reproducció Animal i Investigació Alimentària de l'Acadèmia Polonesa de Ciències; el Consell Superior d'Investigacions Científiques (IATA-CSIC); i les empreses Siemens i Campden BRI Hungary.

 

 

Votació

La votació final es deixa a criteri del públic. Punxa ací per a votar aquest projecte.   

 

(Després d'haver votat en l'esmentat enllaç, se'ls demanarà que confirmen el seu vot a través de l'enllaç rebut de l'adreça de correu electrònic donotreply@eit.europa.eu. El vot només comptarà si es confirma)

 

  Vídeo del projecte nominat