-
Els recobriments comestibles són una alternativa prometedora per a controlar la qualitat i seguretat dels productes frescos, i que permet prolongar la seua vida útil
-
Incorporen extractes i compostos naturals que poden ser utilitzats tant amb finalitats antifúngics com virucidas
El mercat d'hortalisses i fruites fresques i mínimament processades ha crescut exponencialment a causa dels canvis en l'estil de vida del consumidor. Les preferències del consumidor cap a productes més frescos, nutritius i amb additius naturals han fet que la indústria alimentària centre els seus esforços en el desenvolupament de tecnologies innovadores de conservació per a pal·liar les pèrdues postcollita que solen representar entre un 5 i 25% de la producció als països desenvolupats.
Entre els principals problemes que afecten aquestes indústries es troben les pèrdues ocasionades per patògens fúngics que infecten la fruita abans, durant o després de la collita, però que desenvolupen la malaltia durant la comercialització. Aquestes infeccions fúngiques es controlen principalment utilitzant fungicides i altres productes químics sintètics. No obstant això, tant l'augment en la demanda d'aliments segurs i nutritius com les restriccions legislatives imposades a fungicides sintètics (que a més compten amb mala imatge pública), han posicionat als recobriments comestibles com una alternativa prometedora per a controlar la qualitat i seguretat dels productes frescos, i que permet prolongar la seua vida útil. De fet, es postulen com una solució per a mantindre o incrementar els alts estàndards de qualitat en els productes sense augmentar el seu preu i conformement als criteris de sostenibilitat.
Un estudi realitzat recentment en el IATA-CSIC, liderat per les investigadores
Mª José Fabra i Amparo López-Rubio, en col·laboració amb
Ana Rosa Ballester del mateix institut i en col·laboració amb la Universitat de Tucumán (l'Argentina), ha elaborat recobriments fungicides naturals comestibles, que contenen un extracte de pròpoli de la regió Muntanya de l'Argentina per a allargar la qualitat i vida útil de baies. A més, aquesta estratègia contribuirà a la reducció de la quantitat de material plàstic usat en els envasos d'aliments reduint així l'impacte de la cadena de producció alimentària en la contaminació ambiental.
A més, en la línia de recobriments comestibles, lideren juntament amb la
Dra. Gloria Sánchez del IATA-CSIC, el desenvolupament de recobriments comestibles amb propietats virucidas per a la seua aplicació en baies i productes quarta gamma, susceptibles de ser contaminats per virus alimentaris com ara norovirus humà o el virus de l'Hepatitis A. Els virus entèrics es transmeten principalment a través de la via fecal-oral i, per tant, poden estar potencialment presents en aliments que hagen patit contaminació directa amb matèria fecal, o a través del contacte amb aigües o superfícies contaminades. Els fruits rojos es troben entre els principals aliments involucrats en infeccions víriques transmeses per aliments. Actualment existeixen poques estratègies eficaces, realistes i validades per a eliminar o minimitzar la contaminació per virus entèrics, tant en productes frescos com congelats, sense modificar significativament les seues propietats organolèptiques. Per a pal·liar aquests problemes, el grup del IATA-CSIC ha desenvolupat recobriments comestibles que inclouen compostos naturals antivirals i que han demostrat la seua efectivitat en diversos fruits.
Amb aquest treball s'obri una nova via d'investigació i de producció sostenible d'aliments, responent alhora a una demanda legítima dels consumidors.
Figura 1. Gerds sense (A) i amb (B) recobriment comestible emmagatzemades a 5 °C durant 11 dies.
Referències:
Moreno, M.A.; Vallejo, A.M.; Ballester, A.-R.; Zampini, C.; Isla, M.I.; López-Rubio, A.; Fabra, M.J. Antifungal edible coatings containing Argentinian propolis extract and their application in raspberries.
Food Hydrocolloids 2020,
207, 105973.
https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2020.105973