Un projecte del IATA desenvolupa filtres antivirals biodegradables per a fabricar màscares de protecció

Un proyecto del IATA desarrolla filtros antivirales biodegradables para fabricar mascarillas de protección
  • Un dels objectius del projecte és l'obtenció de filtres amb certificació FFP2 i FFP3 per a màscares i respiradors biodegradables

  • Les màscares tant d'un sol ús, llavables o reutilitzables podran utilitzar aquests filtres

Un projecte de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA), centre d'investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), desenvolupa materials biodegradables i viricidas per a dispositius sanitaris reutilitzables d'alta protecció. El grup d'investigació que ha dut a terme aquest treball, liderat pel científic José María Lagarón, ha exercit una labor molt activa des de l'inici de la crisi sanitària, en conjunt amb l'empresa Bioinicia S.L., en el desenvolupament de materials de filtració que puguen ser integrats en màscares. És un projecte que ha sigut aprovat per la plataforma Salut Global del CSIC i l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) com a iniciatives per a abordar la pandèmia de Covid-19

Amb aquest projecte, l'institut pretén solucionar la dificultat d'accés a certs materials de filtració i, a més, millorar la qualitat profilàctica de les màscares, perquè protegisquen contra el virus d'una manera tant passiva, impedint l'entrada del virus, com a activa, amb la incorporació de viricidas en els filtres.

L'equip d'investigació del IATA-CSIC té com a objectiu aconseguir un material biodegradable, amb la finalitat d'evitar que els residus generats per l'ús massiu de materials de protecció per part de la població es convertisquen en un problema mediambiental. Amb això s'han obtingut ja filtres fungibles molt efectius que es podran intercanviar diàriament, evitant així que es rebutgen els dispositius íntegrament.

Els desenvolupaments realitzats fins ara han aconseguit nivells de filtració en instal·lacions certificats del tipus FFP3, la qual cosa indica que de cada cent virus que intenten traspassar el filtre, potencialment només un o menys l'aconseguiria. José María Lagarón apunta: “en els estudis en instal·lacions certificats que hem obtingut recentment ja estem en valors de 0,079 de percentatge de penetració d'aerosols de parafina model, la qual cosa implica que és molt efectiu. A més, cal assenyalar que aquests nivells de filtració són molt difícils d'aconseguir en materials tan fins, ja que es tracta de multicapas de grossàries inferiors a 300 micres”.

També participa en aquest treball la Universitat Jaume I, membre de la unitat associada del CSIC en Tecnologia de Polímers, estudiant els nivells de biodegradació dels materials desenvolupats en el IATA-CSIC.

Per part seua, l'empresa Bioinicia S.L., spin off del CSIC, compleix amb tots els requeriments per a la fabricació de material farmacèutic i biomèdic. Compta amb una sala blanca GMP i ISO 13485 i una capacitat de producció de 10 tones a l'any, suficient per a fer diversos milions de màscares. També ha depositat la primera sol·licitud de patent davant l'Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM), en cotitularidad amb el CSIC, i ja està fabricant els primers filtres de protecció tipus FFP2 i FFP3.