
Biografía
Fidel Toldrá Vilardell se licenció en Ciencias Químicas en 1980, graduó en Alta Especialización en Tecnología de Alimentos en 1981 y se doctoró en Ciencias Químicas en 1984 por la Universidad de Valencia. Desde 2001, es Profesor de Investigación del Consejo Superior de Investigaciones Científicas y responsable del Grupo de Alimentos Proteicos del Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos (CSIC) en Paterna, Valencia. Es también Profesor Asociado de Tecnología de Alimentos en la Universidad Politécnica de Valencia desde 1996.
El Profesor Toldrá fue becario postdoctoral Fulbright en Purdue University (West Lafayette, Indiana, 1985-86) y visiting scientist en The University of Wisconsin (Madison, Wisconsin, 1991 y 1995), y en el Institute of Food Research (Bristol, UK, 1987). Ha dirigido numerosos proyectos de investigación nacionales e internacionales, y contratos con diversas empresas alimentarias europeas y de Canadá. Fue Presidente del Consejo Asesor Científico de la Fundación Vaquero para la I+D de la Carne de Porcino (Madrid, 2003-15), miembro del Comité Directivo y Comisión Delegada del Centro de Competencia Científico-Técnica de Productos Transformados de la Carne (CECOC-PTC, 2003-12), miembro del comité científico asesor del Centro Superior de Investigación en Salud Pública, Conselleria de Sanidad (2009-12) y miembro de la Plataforma de Seguridad Alimentaria de la CV (2008-12). Patrono Fundador de la Fundación Vaquero para I+D de Carne de Porcino y la Fundación CETAL.
En 1992 recibió el Premio IBER en Alimentación y enfermedades cardiovasculares. En 1995 fue distinguido Honorary Associate Fellow de la Universidad de Wisconsin-Madison. En el año 2001 fue galardonado por el Instituto DANONE con el Premio a la trayectoria científica en alimentación, nutrición y salud. El International Meat Secretariat le concedió el Premio Internacional de Ciencia y Tecnología de la Carne del 2002, que fue entregado durante la celebración del 14º Congreso Mundial de la Carne celebrado en Berlín (Alemania). En 2002, recibió el Premio en Innovación, Investigación y Desarrollo en Agroalimentación de la Fundación GEA de la Comunidad Valenciana. En 2008 fue elegido miembro de la Academia Internacional de Ciencia y Tecnología de Alimentos (IAFOST) en Shanghai (China) y en 2009 fue elegido Fellow del Institute of Food Technologists (IFT). En 2010 recibió el Distinguished Research Award, en 2014 el Meat Processing Award y en 2023 el International Lectureship award, los 3 de la American Meat Science Association. En 2015 fue galardonado con el prestigioso Premio DUPONT de la Ciencia y en 2019 ha sido galardonado con el Award for the Advancement of Agricultural and Food Chemistry de la American Chemical Society (ACS) y con el Premio ANICE 2019 José Flores a la Innovación de la Asociación Nacional de Empresas Cárnicas de España (ANICE). En 2022 fue elegido Fellow de la División de Química de Alimentos y Agricultura de la American Chemical Society (ACS). Todos estos premios y distinciones reconocen sus contribuciones científicas e innovaciones tecnológicas así como su trayectoria, amplia difusión científica de sus resultados y aplicabilidad de los mismos al sector agro-industrial.
El Prof. Toldrá es autor de 11 patentes, ha dirigido 26 Tesis Doctorales y está dirigiendo otras 3 Tesis Doctorales. Ha publicado más de 365 trabajos de investigación en revistas científicas internacionales (listadas en el SCI), más de 163 capítulos de libros, 56 artículos de divulgación y presentado más de 235 ponencias y comunicaciones a Congresos. Sus trabajos son muy citados, con >30000 citaciones totales y >1900 citas al año, y de hecho, su índice h es 70 (WoS), 76 (Scopus) y 96 (Google Scholar). Se encuentra en el 1% de los autores más citados de todas las áreas científicas desde 2017 según la métrica de la Universidad de Stanford.
Es Editor-en-Jefe de la revista Trends in Food Science and Technology (Elsevier, Editor desde 2005; EiC desde 2021) y Editor Asociado de Meat Science (Elsevier, desde 2014); fue Editor-en-Jefe de Current Nutrition & Food Science (Bentham, 2005-12) y Editor de Sección en el Journal of Muscle Foods (Wiley-Blackwell, 2009-10). Es también miembro del Consejo Editorial de las revistas Food Chemistry (Elsevier, desde 1999), Journal of Muscle Foods (Wiley-Blackwell, 2001-10), Food Analytical Methods (Springer-Nature, desde 2008), Journal of Food Engineering (Elsevier, desde 2011), Journal of Food and Nutrition Research (VUP, desde 2008), Recent Patents in Agriculture, Food and Nutrition (Bentham, desde 2009), Food Science & Nutrition (Wiley, desde 2012), Current Opinion in Food Science (Elsevier, desde 2014), Food Science & Human wellness (Elsevier, desde 2017), International Journal of Molecular Sciences (MDPI, 2017), Heliyon (Elsevier, desde 2018), SCI (MDPI, desde 2018), Data in Brief (Elsevier, desde 2018), Food Production, Processing & Nutrition (Springer-Nature, desde 2019), Current Research in Food Science (Elsevier, desde 2020), Food Chemistry X (Elsevier, desde 2020) y Food Chemistry: Molecular Sciences (Elsevier, desde 2021). Miembro del Advisory Board de SCI (MDPI, desde 2018) y de Food Science & Technology Abstracts (ISIS, desde 2019). Es el Editor de la prestigiosa serie de libros Advances in Food and Nutrition Research (Academic Press/Elsevier (desde 2016). Ha actuado como Editor Invitado de 17 números especiales en revistas como Trends in Food Science & Technology, Food Chemistry, Meat Science, Journal of Food Engineering, International Journal of Food Microbiology, Food Research International, Current Opinion in Food Science, Journal of Functional Foods, Foods, Food Production, Processing and Nutrition, e International Journal of Molecular Sciences.
Es autor del libro Dry-cured Meat Products publicado en 2002 por Wiley-Blackwell y editor o editor asociado de más de 63 libros para prestigiosas editoriales norteamericanas (Academic Press, Elsevier, Springer-Nature, CRC Press y Wiley-Blackwell). Entre ellos, destaca haber sido Editor-en-Jefe de la Encyclopedia of Food and Health, 5 volúmenes (Academic Press/Elsevier, 2016) y Editor de la 9ª edición del famoso libro Lawrie´s Meat Science (Woodhead/Elsevier, 2023), mundialmente conocido ya que es utilizado como libro de texto por numerosas Universidades de todo el mundo.
Ha sido Presidente del Comité Organizador de diversos Workshops, Simposios y Congresos Internacionales financiados por Organizaciones Internacionales como OCDE, IMS y la UE, y miembro de numerosos comités organizadores y/o científicos de Congresos siendo Presidente de 14 sesiones de Congresos Internacionales. Ha impartido numerosas conferencias invitadas así como cursos de formación de Licenciatura, Máster y Doctorado en Tecnología de Alimentos de la Universidad Politécnica de Valencia y la Universitat de Valencia. El Prof. Toldrá es el responsable del CSIC en el micro-cluster "Sensores y técnica analíticas rápidas" del Campus de Excelencia de Valencia aprobado en 2010 por el Ministerio de Ciencia e Innovación.
El Profesor Toldrá fue miembro del Comité Ejecutivo (períodos 2002-05 y 2006-09) de la Federación Europea de Ciencia y Tecnología de Alimentos (EFFOST).
El Prof. Toldrá ha sido miembro, por estricta selección en la UE, del Panel Científico de aditivos alimentarios por 2 mandatos (2003-08) y del Panel Científico de aromatizantes, enzimas, coadyuvantes tecnológicos y materiales en contacto con los alimentos por 3 mandatos (2008-15) de la Autoridad Europea de Seguridad Alimentaria (EFSA) donde además fue presidente de los grupos de trabajo de irradiación (2009-10), coadyuvantes (desde 2011-14) y enzimas (2010-15). En 2007-08 formó parte del grupo de expertos de la FAO/OMS para evaluar los desinfectantes clorados en la producción y elaboración de alimentos.
Proyectos








Publicaciones
PUBLICACIONES EN REVISTAS CIENTIFICAS DESDE 2017:
261. Calvo, L., Toldrá, F., Rodríguez, A.I., López-Bote, C. J.
“Effect of dietary selenium source (organic vs. mineral) and muscle pH on meat quality characteristics of pigs”
Food Science & Nutrition, 2017, 5, 94-102 USA262. Alfaia, C.M., Alves, S.P., Pestana, J.M., Madeira, M.S.,Santos-Silva, J., Bessa, R.J.B., Toldrá, F. & Prates, J.A.M.
“Distinct fatty acid composition of some edible by-products from bovines fed high or low silage diets”
Food Science & Technology International, 2017, 23, 209-221 Spain263. Moayedi, A., Mora, L., Aristoy, M-C., Hashemi, M., Safari, M. & Toldrá, F.
“ACE-inhibitory and antioxidant activities obtained in fermented tomato seed by-products using Bacillus subtilis: Effect of Amino Acid Composition and Peptides Molecular Weight Distribution”
Applied Biochemistry & Biotechnology, 2017, 181, 48-64 USA264. Jridi, M., Sellimi, S., Lassoued, I., Beltaief, S., Souissi, N., Mora, L., Toldrá, F., Elfeki, A., Nasri, M. & Nasri, R.
“Wound healing activity of cuttlefish gelatin gels and films enriched by henna (Lawsonia inermis) extract”
Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects, 2017, 512, 71-79265. Jemil, I., Nasri, R., Abdelhedi, O., Aristoy, M.C., Ben Slama-Ben Salem, R, Kallel, C., Marrekchi, R., Jamoussi, K., Jamoussi, K. , ElFeki, A., Hajji, M., Toldrá, F., Nasri, M.
“Beneficial effects of fermented sardinelle protein hydrolysates on hypercaloric diet induced hyperglycemia, oxidative stress and deterioration of kidney function in wistar rats”
Journal of Food Science & Technology-Mysore, 2017, 54, 313-325266. Cañete, M., Mora, L. & Toldrá, F.
“Deamidation post-translational modification in naturally generated peptides in Spanish dry-cured ham”
Food Chemistry, 2017, 229, 710-715267. Jadán, F, Aristoy, M-C. & Toldrá, F.
“Biosensor for the quantification of nitrate ions in dry cured ham based on immobilised Nitrate Reductase”
Food Analytical Methods, 2017, 10, 3481-3486 Alemania268. Gallego, M., Mora, L., Reig, M., Hayes, M. & Toldrá, F.
“Effect of cooking and in vitro digestion on the antioxidant activity of dry-cured ham by-products”
Food Research International, 2017, 97, 296-306 Canadá269. Jemil, I., Abdelhedi, O., Nasri, R., Mora, L., Marrekchi, R., Jamoussi, K., ElFeki, A., Hajji, M., Toldrá, F. & Nasri, M.
“Hypolipidemic, antiobesity and cardioprotective effects of fermented protein hydrolysates from sardinelle (Sardinella aurita) in high-fat and fructose diet fed Wistar rats”
Life Sciences, 2017, 176, 54-66270. Abdelhedi, O., Mora, L., Jemil, I., Toldrá, F., Nasri, M. & Nasri, R.
“Effect of ultrasound pretreatment and Maillard reaction on structure and antioxidant properties of ultrafiltrated smooth-hound viscera proteins-sucrose conjugates”
Food Chemistry, 2017, 230, 507-515271. Mora, L., Gallego, M., Reig, M. & Toldrá, F.
“Challenges in the quantitation of naturally generated bioactive peptides in processed meats”
Trends in Food Science & Technology, 2017, 69, 306-314 UK272. Abdelhedi, O., Nasri, R., Jridi, M., Mora, L., Oseguera-Toledo, M.E., Aristoy, MC., Ben Amara, I., Toldrá, F., & Nasri, M.
“In silico analysis and antihypertensive effect of ACE-inhibitory peptides from smooth-hound viscera protein hydrolysate: Enzyme-peptide interaction study using molecular docking simulation”
Process Biochemistry, 2017, 48, 145-159 UK273. Jridi, M., Abdelhedi, O., Mora, L., Toldrá, F., Nasri, R. & Nasri, M.
“Collagenous proteins from Black-barred halfbeak skin as a source of food-quality gelatin and bioactive protein hydrolysate”
Food Hydrocolloids, 2017, 70, 123-133 UK274. Montoro-García, S., Zafrilla- Rentero, M.P., Celdrán-de Haro, F.M., Piñero-de Armas, J.J., Toldrá, F., Tejada-Portero, L. & Abellán-Alemán, J.
“Effects of Dry-Cured Ham Peptides on Cardiovascular Risk Factors: a randomized controlled trial”
Journal of Functional Foods, 2017, 38, 160-167 UK275. Jemil, I., Abdelhedi, O., Nasri, R., Mora, L., Jridi, M., Aristoy, M-C., Toldrá, F. & Nasri, M.
“Novel bioactive peptides from enzymatic hydrolysate of Sardinelle (Sardinella aurita) muscle proteins hydrolysed by Bacillus subtilis A26 proteases”
Food Research International, 2017, 100,121-133 UK276. Mora, L., Bolumar, T., Heres, A. & Toldrá, F.
“Effect of cooking and simulated gastrointestinal digestion of aged beef meat on the activity of generated bioactive peptides”
Food & Function, 2017, 8, 4347 - 4355 UK277. Calvo, L., Segura, J., Toldrá, F., Flores, M., Rodríguez, A., Lopez-Bote, C. & Rey, A.
"Meat quality, free fatty acid concentration and oxidative stability of pork from animals fed diets containing different sources of Selenium"
Food Science & Technology International, 2017, 23, 716-728 Spain278. Abdelhedi, O., Nasri, R., Mora, L., Jridi, M., Toldrá, F. & Nasri, M.
“In silico analysis and molecular docking study of angiotensin I-converting enzyme inhibitory peptides from smooth-hound viscera protein hydrolysates fractionated by ultrafiltration”
Food Chemistry 2018, 239, 453-463 UK279. Jridi, M., Mora, L., Souissi, N., Aristoy, M-C., Nasri, M. & Toldrá, F.
“Effects of active gelatin coated with henna (L. inermis) extract on beef meat quality during chilled storage”
Food Control, 2018, 84, 238-245 UK280. Gallego, M., Mora, L. & Toldrá, F.
“Evaluation of oxidised peptides during the processing of 9 months Spanish dry-cured ham”
Food Chemistry 2018, 239, 823-830 UK281. Lorenzo, J.M., Munekata, P.E.S., Sant´Ana, A.S., Barba, F.J., Toldrá, F., Mora, L. & Trindade, M.A.
“Main characteristics of peanut skin and its role for the preservation of meat products”
Trends in Food Science & Technology, 2018, 77, 1-10 UK282. Gallego, M., Mora, L., Reig, M. & Toldrá, F.
“Stability of the potent antioxidant peptide SNAAC derived from Spanish dry-cured ham”
Food Research International, 2018, 105, 873-879 Canada283. Gallego, M., Mora, L. & Toldrá, F.
“Health relevance of antihypertensive peptides in foods”
Current Opinion in Food Science, 2018, 19, 8-14 UK284. Gallego, M., Mora, L. & Toldrá, F.
“New approaches based on comparative proteomics for the assessment of food quality”
Current Opinion in Food Science, 2018, 22, 22-27 UK285. Moayedi, A., Mora, L., Aristoy, M.C., Safari, M., Hashemi, M.. & Toldrá, F.
“Peptidomic analysis of antioxidant and ACE-inhibitory peptides from tomato waste proteins fermented using Bacillus subtilis”
Food Chemistry, 2018, 250, 180-187 UK286. Gallego, M., Mora, L. & Toldrá, F.
“Characterisation and quantitation of the antioxidant peptide AEEEYPDD in dry-cured ham”,
Food Chemistry 2018, 258, 8-15 UK287. Ben Slama-Ben Salem, R., Ktari, N., R., Bkhairia, I., Nasri, R., Mora, L., Kallel, R., Hamdi, S., Jamoussi, K., Boudaouara, T., El-Feki, A., Toldrá, F., Nasri, M.
“In vitro and in vivo antidiabetic and anti-hyperlipidemic effect of proteins hydrolysates from Octopus vulgaris in alloxanic rats”
Food Research International, 2018, 106, 952-963 Canada288. Gallego, M., Mora, L., Escudero, E. & Toldrá, F.
“Bioactive peptides and free amino acids profiles in different types of European dry-fermented sausages”
International Journal of Food Microbiology, 2018, 276, 71-78 UK289. Gallego, M., Mora, L. & Toldrá, F.
“Differences in peptide oxidation between muscles in 12 months Spanish dry-cured ham”
Food Research International, 2018, 109, 343-349 Canada290. Toldrá, F., Reig, M., Aristoy, M.C. & Mora, L.
“Generation of bioactive peptides during food processing”
Food Chemistry, 2018, 267, 395-404 UK291. Mora, L ,Gallego, M. & Toldrá, F.
“ACE-inhibitory peptides naturally generated in meat and meat products and their health relevance”
Nutrients, 2018,10, 1259, 1-12 Suiza292. Gallego, M., Mora, L. & Toldrá, F.
“Perspectives in the use of peptidomics in ham”
Proteomics, 2018, 18, 1700422 (1-9) Alemania293. Lorenzo, J.M., Munekata, P., Gómez, B., Barba, F.J., Mora, L., Domínguez, R., Perez-Santaescolastica, C. & Toldrá, F.
“Bioactive peptides as natural antioxidants in food products – A review”
Trends in Food Science & Technology, 2018, 79, 136-147 UK294. Gómez, B., Barba , F.J., Domínguez, R., Putnik, P., Bursac Kovacevic, D., Pateiro, M., Toldrá, F., Lorenzo, J.M.
“Microencapsulation of antioxidant compunds through innovative technologies and its specific application to meat processing”
Trends in Food Science & Technology, 2018, 82, 135-147 UK295. Gallego, M., Mora, L., Hayes, M., Reig, M. & Toldrá, F.
“Peptides with potential cardioprotective actions derived from dry-cured ham by-products”
Journal of Agricultural & Food Chemistry, 2019, 67, 1115-1126 USA296. Abdelhedi, O., Jridi, M., Nasri, R., Mora, L., Toldrá, F. & Nasri, M.
“Rheological and structural properties of Hemiramphus far skin gelatin: Potential use as an active fish coating agent”
Food Hydrocolloids, 2019, 87, 331-341 UK297. Pérez-Santaescolástica, C., Fraeye, I., Barba, F., Tomasevic, I., Romero, A., Moreno, A., Toldrá, F. & Lorenzo, J.M.
“Application of non-invasive technologies in dry-cured ham: An overview”
Trends in Food Science & Technology, 2019, 86, 360-374 UK298. Maqsoudlou, A., Mahoonak, A.S., Mora, L., Mohebodini, H., Toldrá, F. & Ghorbani, M.
“Peptide identification in Alcalase hydrolysated pollen and comparison of its bioactivity with royal jelly”
Food Research International, 2019, 116, 905-915 Canada299. Maqsoudlou, A., Mahoonak, A.S., Mora, L., Mohebodini, H., Ghorbani, M. &Toldrá, F.
“Controlled enzymatic hydrolysis of Pollen protein as promising tool for production of potential bioactive peptides”
Journal of Food Biochemistry, 2019, 43:e12819, doi.org/10.1111/jfbc.12819 USA300. Gallego, M., Mora, L. & Toldrá, F.
“Degradation of myosin heavy chain and its potential as a source of natural bioactive peptides in dry-cured ham”
Food Biosciences, 2019, 30, 100416; doi 10.1016/j.fbio.2019.100416 UK301. Abdelhedi, O., Khemakhem, H., Nasri, R., Jridi, M., Mora, L., Ben Amor, I., Jamoussi, K., Toldrá, F., Gargouri, J. & Nasri, M.
“Short- and long-term antihypertensive effect of Smooth hound viscera peptides in high salt and fructose diet fed-Wistar rats”
Marine Drugs, 2019, 17, 194; doi:10.3390/md17040194 Suiza302. Maqsoudlou, A., Mahoonak, A.S., Mohebodini, H. & Toldrá, F.
“Royal jelly: Chemistry, Storage and Bioactivities”
Journal of Apicultural Science, 2019, 63, doi 10.2478/JAS-2019-0007 Polonia303. Pestana, P., Alfaia, C., Pereira Alves, S.P., Madeira, M., Silva, J., Moreira, O., Branquinho Bessa, R.J., Toldrá, F. & Mestre Prates, J.A.
“Total lipid content and fatty acid composition in edible offal from pigs”
Journal of Food Safety and Food Quality, 2019, 70, 60-65 Alemania304. Flores, M., Mora, L., Reig, M. & Toldrá, F.
Risk assessment of chemical substances of safety concern generated in processed meats
Food Science and Human Wellness, 2019, 8, 244-251 China305. Gallego, M., Mora, L. & Toldrá, F.
“Potential cardioprotective peptides generated in Spanish dry-cured ham”
Journal of Food Bioactives, 2019, 6, 110-117 Canadá306. Borrajo, P., Pateiro, M., Barba, F., Mora, L., Franco, D., Toldrá, F. & Lorenzo, J.M.
“Antioxidant and antimicrobial activity of peptides extracted from meat by-products: A review”
Food Analytical Methods, 2019, 12, 2401-2415 Alemania307. Gallego, M., Mora, L. & Toldrá, F.
“The relevance of dipeptides and tripeptides in the bioactivity and taste of dry-cured ham”
Food Production, Processing & Nutrition, 2019, 1:2. Doi: 10.1186/s43014-019-0002-7, Canada308. Xiao, C., Mora, L., Zhou, F., Gallego, M., Zhao, M. & Toldrá, F.
“Isolation and identification of alcohol dehydrogenase stabilizing peptides with potential hepatoprotective effect against alcohol-induced liver injury”
Journal of Functional Foods, 2020, 64, 103617 UK309. Mora, L., González-Rogel, D., Heres, A. & Toldrá, F.
“Iberian dry-cured ham as a potential source of α-glucosidase-inhibitory peptides”
Journal of Functional Foods, 2020, 67, 103840 UK310. Xiao, C., Mora, L., Zhou, F., Gallego, M., Zhao, M. & Toldrá, F.
“Data on bioactive peptides derived from chicken hydrolysate with potential alcohol dehydrogenase stabilizing activity and in silico analysis of their potential activity and applicability”
Data-in-Brief, 2020, 29, 105163 UK311. Gallego, M., Mauri, L., Aristoy, M-C., Toldrá, F. & Mora, L.
“Antioxidant peptides profile in dry-cured ham as affected by gastrointestinal digestion”
Journal of Functional Foods, 2020, 69, 103956 UK312. Toldrá, F., Gallego, M., Reig, M., Aristoy, M-C. & Mora, L.
“Generated bioactive peptides in the processing of dry-cured ham”
Food Chemistry, 2020, 321, 126689 UK313. Márquez-Lázaro, J.P., Mora, L., Mendez-Cuadro, D., Rodríguez-Cavallo, E. & Toldrá, F.
“In vitro oxidation promoted by chlorpyrifos residues on myosin and chicken breast proteins”
Food Chemistry, 2020, 326, 126922 UK314. Gallego, M., Arnal, M. Talens, P. Toldrá, F. & Mora, L.
“Effect of gelatin coating enriched with antioxidant tomato by-products on the quality of pork meat”
Polymers, 2020, 12, 1032 Suiza
The graphic image was selected for the front cover of the issue315. Toldrá-Reig, F., Mora, L. &. Toldrá, F.
“Trends in biodiesel production from animal fat waste”
Applied Sciences, 2020, 10, 3644 Suiza316. Toldrá, F., Gallego, M., Reig, M., Aristoy, M-C. & Mora, L.
“Recent progress in enzymatic release of food-derived peptides and assessment of bioactivity”
Journal of Agricultural & Food Chemistry, 2020, en prensa USA317. Márquez-Lázaro, J.P., Mora, L., Mendez-Cuadro, D., Rodríguez-Cavallo, E. & Toldrá, F.
“Data of peptidomics and proteomics analysis of oxidized peptides from chicken breast exposed to chlorpyrifos and after simulated gastrointestinal digestion”
Data-in-Brief, 2020, 32, 106160 UK318. Xiao, C., Toldrá, F., Zhou, F., Gallego, M., Zhao, M. & Mora, L.
“Effect of cooking and in vitro digestion on the peptide profile of chicken breast muscle and antioxidant and alcohol dehydrogenase stabilization activity”
Food Research International, 2020, 136, 109459 Canada319. Li, C., Mora, L., Gallego, M., Aristoy, M-C. & Toldrá, F.
“Evaluation of main post-translational modifications occurring in naturally generated peptides during the ripening of Spanish dry-cured ham”
Food Chemistry, 2020, 332, 127388 UK320. Toldrá-Reig, F., Mora, L. &. Toldrá, F.
“Developments in the use of lipase transesterification for biodiesel production from animal fat waste”
Applied Sciences, 2020, 10, 5085 Suiza321. Mazloomi, S.N., Mora, L., Aristoy, M-C. Mahoonak, A.S., Ghorbani, M., Houshmand, G. & Toldrá, F.
“Impact of simulated gastrointestinal digestion on the biological activity of an Alcalase hydrolysate of orange seed (Siavaraze Citrus sinensis) by-products”
Foods, 2020, 9, 2017 Suiza322. Heres, A., Toldrá, F. & Mora, L.
Characterization of umami dry-cured ham-derived dipeptides’ interaction with Metabotropic Glutamate Receptor (mGluR) by Molecular Docking Simulation
Applied Sciences, 2021, 11, 8268 Suiza323. Flores, M. & Toldrá, F.
“Chemistry, Safety, and Regulatory Considerations in the use of Nitrite and Nitrate from Natural Origin in Meat Products”
Meat Science, 2021, 171, 108272 UK324. Mazloomi, S.N., Mahoonak, A.S., Mora, L., Ghorbani, M., Houshmand, G. & Toldrá, F.
Pepsin Hydrolysis of Orange By-products for the Production of Bioactive Peptides with Gastrointestinal Resistant Properties
Foods, 2021, 10, 679 Suiza325. Heres, A., Mora, L. & Toldrá, F.
Inhibition of 3-hydroxy-3-methyl-glutaryl-coenzyme A reductase enzyme by dipeptides identified in dry-cured ham
Food Production, Processing & Nutrition, 2021, 3, 18 China326. Toldrá, F. & Mora, L.
Proteins and bioactive peptides in high protein content foods
Foods, 2021, 10, 1186 Suiza327. Li, C., Mora, L. & Toldrá, F.
Characterization of antioxidant efficacy of peptide extracts as affected by peptide interactions in aqueous media during the ripening of Spanish dry-cured ham
Food Research International, 2021, 147, 110525 UK328. Toldrá, F., Reig, M. & Mora, L.
Management of meat by- and co-products for an improved meat processing sustainability
Meat Science, 2021, 181, 108608 UK329. Heres, A., Yokoyama, I., Gallego, M., Toldrá, F., Arihara, K. & Mora, L.
Antihypertensive potential of the sweet Ala-Ala dipeptide from Spanish dry-cured ham under different processing conditions
Journal of Functional Foods, 2021, 87, 104818 UK330. Heres, A., Saldaña, C., Toldrá, F. & Mora, L.
Identification of dipeptides by MALDI-ToF mass spectrometry in long-processing Spanish dry-cured ham
Food Chemistry: Molecular Sciences, 2021, 3, 100048 UK331. Gallego, M., Mora, L. & Toldrá, F.
Quantification and in silico analysis of taste dipeptides generated during dry-cured ham processing
Food Chemistry, 2022, 370, 130977 UK332. Li, C., Mora, L. & Toldrá, F.
Structure-function relationship of small peptides generated during the ripening of Spanish dry-cured ham: Peptidome, molecular stability and computational modelling
Food Chemistry, 2022, 375, 131673 UK333. Montoro-García, S., Velasco-Soria, A., Mora, L., Carazo-Díaz, M.C., Prieto-Merino, D., Avellaneda, A., Miranzo, D., Casas-Pina, T., Toldrá, F. & Abellán-Alemán, J.
Beneficial impact of pork dry-cured ham consumption on blood pressure and cardiometabolic markers in individuals with cardiovascular risk.
Nutrients, 2022, 14, 298 Suiza
Patentes
- Nº Solicitud:P200801433Título:Sistema de medida y/o monitorización del grado de curación y composición en el interior de productos cárnicos y de la pesca, y otros productos seco-salados durante su procesadoFecha de solicitud:Lunes, 25 Agosto, 2008
- Nº Solicitud:P5930PC00Título:Procedimiento para la caracterizacion no destructiva de la calidad de carne fresca y productos carnicos curados o cocidos mediante la aplicacion de espectros dielectricos 40hz-20ghz aplicando…” “Procedimiento y dispositivo para la discriminación de alimenFecha de solicitud:Lunes, 25 Agosto, 2008
- Nº Solicitud:200700358Título:Composición, procedimiento de obtención de un aroma a jamón curado y sus aplicacionesFecha de solicitud:Viernes, 9 Febrero, 2007
- Nº Solicitud:02738193.8Título:Animal feed formulation which is used to control the fatty acid profile in pig meatFecha de solicitud:Miércoles, 12 Junio, 2002
- Nº Solicitud:200102511Título:Formulación de un pienso para el control del perfil de ácidos grasos de la carne de cerdoFecha de solicitud:Martes, 2 Enero, 2001
- Nº Solicitud:2160048Título:Procedimiento basado en el análisis de nucleótidos para la detección inmediata en línea de sacrificio de carnes de cerdo exudativasFecha de solicitud:Sábado, 2 Enero, 1999
- Nº Solicitud:2142767Título:Método para la determinación del tiempo total del proceso de fabricación de jamón curado de cerdo blanco (GLUJAM)Fecha de solicitud:Jueves, 2 Abril, 1998
- Nº Solicitud:2123440Título:Un método de predicción de la intensidad del aroma y defectos en la fabricación de productos cárnicosFecha de solicitud:Domingo, 12 Mayo, 1996
- Nº Solicitud:2123441Título:Un método de predicción de la intensidad del sabor y defectos en la fabricación de jamones curados y/o cocidosFecha de solicitud:Domingo, 12 Marzo, 1916
- Nº Solicitud:2129332Título:Procedimiento para predicción de texturas y defectos en la fabricación de jamones curados y/o cocidosFecha de solicitud:Miércoles, 15 Junio, 2016
- Nº Solicitud:2116229Título:Método de diferenciación bacteriana basado en la determinación de actividades aminopeptidásicasFecha de solicitud:Viernes, 12 Enero, 1996