El IATA contribueix a la transformació sostenible i saludable del sector agroalimentari valencià amb un projecte sobre film biodegradable

L’estudi «Desenvolupament d’un film d’encoixinament agrícola actiu i biocircular», coordinat per José Maria Lagarón Cabello, investigador del grup de Nous Materials i Nanotecnologia per a aplicacions alimentaries de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA) i per Luis Cabedo Mas, integrant del grup d’investigació PIMA - Polímers i Materials Avançats de la Universitat, té com a finalitat desenvolupar un film biodegradable i agrocompostable que siga capaç d’encapsular i alliberar agents actius que provoquen una resposta immune vegetal.
 
Es tracta d’un projecte enmarcat en el sector de l’agroalimentació a la Comunitat Valenciana (AGROALNEXT), en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançat per la Unió Europea - Next Generation EU. La Generalitat Valenciana havia convocat, a través de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, aquestes subvencions amb la finalitat d’impulsar la transformació del sector agroalimentari en un escenari més verd, sostenible, saludable i digital, per superar la bretxa entre les descobriments científics, el desenvolupament de tecnologia i la seua implantació.

La principal contribució d’ActiBioMulch a l’economia circular és facilitar plàstics al sector agrícola que siguen més sostenibles i, que a la vegada, tinguen un paper actiu a l’hora de combatre plagues. D’aquesta manera disminueix l’ús de plàstics convencionals i l’ús de biocides en la agricultura, el que evita la degradació i contaminació de sòl i aigua, així com la introducció d’aquests compostos en la cadena tròfica.

L’impacte sobre el medi ambient i agrícola de l’ús de molècules amb alliberament controlat suposarà un avanç en els camps de la Biologia, la Bioquímica i la Fisiologia Vegetal perquè les plantes estan exposades constantment a diferents estressos i disposar d’una concentració inductora relativament constant, permetrà una major eficiència en la resposta defensiva, mitjançant tractaments sostenibles.

En general el present projecte permetrà un desenvolupament agrícola més sostenible, on els agricultors no hagin de renunciar als avantatges que presenten l'ús de plàstics per al control del cultiu i beneficiant-se, al mateix temps, d'un plàstic bioactiu que previnga l'aparició de plagues i malalties.
Aquest projecte compta també amb la participació de José Gámez Pérez (PIMA), Rosario Vidal Nadal (Green Innovation & Development) i Victoria Pastor Fuentes (Plant Inmunity and Biochemistry Group).

Sobre José María Lagarón

José Maria Lagarón és investigador científic del CSIC i dirigeix el grup de Nous Materials i nano tecnologia per a aplicacions alimentaries al  IATA, on treballa en solucions sostenibles per a desenvolupar materials d’envasat  i encapsulació, així com en el desenvolupament de diverses nanotecnologies. 

La majoria de les seues aplicacions estan dirigides a la conservació i la qualitat dels aliments, encara que, de manera col·lateral, també abarquen camps com el de la cosmètica o els fàrmacs. Actualment és el coordinador de YPACK, un projecte fiançat per la Unió Europea per a la creació de solucions d’envasat biodegradables on participen empreses de 10 països diferents. 

La seua experiència en aquest tipus de materials va posar en marxa, a l’inici de la Pandèmia del coronavirus, una iniciativa per a dissenyar filtres biodegradables per a mascaretes i va patentar les mascaretes FPP2 del CSIC, utilitzades per membres de la Casa Reial o la Presidència del Govern a les seues intervencions publiques.