Un nou informe realitzat pel CSIC estableix que no s'ha detectat cap focus infecciós de SARS-CoV-2 en les instal·lacions de Metrovalencia i Tramdealicante

Ahir el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, va anunciar un conjunt d'actuacions per a garantir un transport segur i un nou informe sobre la presència de coronavirus en estacions i trens elaborat pels grups de treball dels investigadors del CSIC Gloria Sánchez (IATA) i Xavier Querol (IDAEA), tots dos formen part del comité d'experts COVID19 de la Comunitat Valenciana.

L'anàlisi de les mostres, dut a terme per l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA), pertanyent al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), estableix que no s'ha detectat cap focus infecciós. De les 32 mostres analitzades, únicament en tres de les mostres s'ha detectat presència de traces d'ARN del virus, però en cap de les mostres de les 3 regions amplificades. Aquest estudi és una continuació del qual es va realitzar el mes de juny passat, que determinava que el transport públic és un espai segur.

Gloria Sánchez aclaria que “en aquest segon mostreig només 1 mostra s'ha amplificat amb dues de les tres dianes utilitzes mentre que en les altres dues únicament s'ha detectat una de les dianes, indicant la presència de restes de material genètic, però no de genoma complet del virus”.

Es reforçaran les labors de neteja i desinfecció als trens i tramvies mitjançant nebulización amb peròxid d'hidrogen. A més, tindre una ventilació efectiva és fonamental per a minimitzar el risc de contagi. En el cas dels trens d'FGV, cada menys de 3 minuts es produeix una renovació completa de l'aire, per la qual cosa qualsevol element que estiguera en l'ambient seria captat pel sistema. Si a això se li suma l'ús de màscara i la utilització d'hidrogels, el resultat és el demostrat per diferents estudis realitzats en països com França, Regne Unit, el Japó o la Xina, en els quals es taxa la probabilitat de contagi en el transport públic entre l'1% i el 0,005%.

Arcadi España ha explicat que "aquests estudis se sumen a les mesures que s'apliquen per part d'FGV per a poder garantir, tant als viatgers i viatgeres com als treballadors i treballadores, la confiança de viatjar i treballar en un ambient segur, pel que respecta a la prevenció sanitària, i que permet comptar amb la informació precisa de l'existència o no de COVID-19".